četvrtak, 14 Maj 2015 11:57

Šta sa krticom?

Krtica, opasan štetnik poljoprivrednih kultura

Krtica je maleai životinja iz porodice Talpidae. Ima valjkasto tijelo, s dobro razvijenim prednjim nogama prilagođenim za kopanje, a koje završavaju pandžama.

Tijelo joj je obraslo kratkom, sjajnom, mekanom dlakom crnosmeđe boje. Ženka je malo manja i svjetlija od mužjaka. Inače, dužina glave i tijela krtice obično iznosi 12-14 cm, dužina repa 2-4 cm dok im težina varira od 60-120 grama. U pravilu, nastanjuje rahla tla koja joj osiguravaju dovoljno hrane, odnosno, nastanjuje tla bogata raznovrsnim sitnim životinjama, kao što su insekti, puževi i gujavice. Krtica je neobično proždrljiva životinja koja neumorno ruje u potrazi za hranom.

Tako nerijetko pojede i svaku drugu životinju koja zaluta u njen rov te se na njenom jelovniku nađu žabe, gušteri i zmije. Poljoprivrednici koji muku muče s krticama smatraju ove životinje velikim štetočinama, što je dobrim dijelom i točno. Jer dobro je poznato kako krtice u vrlo kratkom vremenskom periodu mogu napraviti iznimno velike štete. Iako se nikada ne hrane biljnom hranom, izravne štete nanose uzgajanim biljkama i to: upropaštavajući gredice, uništavajući posijane ili posađene biljke, potkopavajući i trgajući korijenje, zatrpavajući iznikle biljčice te uništavajući cvjetnjake i travnjake. Posebno velike štete može načiniti gusto posađenim i nježnim biljčicama rasada.

Osim toga, krtičnjaci narušavaju izgled uređenog zemljišta, a može se samo zamisliti što se događa kada se krtice pojave na nogometnom igralištu. Štetna je i zbog toga što, hraneći se kišnim glistama, izravno utječe na pogoršavanja strukture tla tj. na narušavanje plodnosti tla. S druge strane, pošto živi u tlu u kojem kopa brojne hodnike, krtica je dijelom i korisna jer prorahljuje i miješa tlo, a hrani se i ličinkama štetnih kukaca. Tako se, da bi ublažila svoju veliku glad, na njenom jelovniku nađu i mladunci miševa i voluharica, te ličinke žičnjaka i hrušteva. Ipak, realno gledajući, njena prisutnost je prihvatljiva samo na površinama na kojima ne smeta poljoprivrednoj proizvodnji ili održavanju travnjaka.

Suzbijanje krtica

Najprihvatljiviji je način suzbijanja primjenom agrotehničkih postupaka, jer je poznato da je krtica osjetljiva na uznemiravanje prouzrokovano preoravanjem, pa je duboko ili plitko oranje, ovisno o godišnjem dobu, jedan od najboljih načina. Također, poželjna su valjanja, frezanja, drljanja pa čak i kosidbe dok se na manjim površinama krtičnjaci sustavno mogu uništavati zaravnavanjem običnim grabljama.

Krtica nije prisutna samo na pjeskovitim tlima jer se na njima urušavaju njeni hodnici te je nema na vlažnim tlima. Stoga je korisno provoditi i redovito natapanje jer krtice nikako ne vole vlagu. Stoga i rupe krtičnjaka treba ostaviti otvorenima kako bi u njih ulazila voda koja će otjerati krtice. Dobro je u krtičnjake ubacivati raspadnute riblje iznutrice, rasipati smjese petroleja i pijeska te paliti sumporne trake. Uočeno je da krticama ne prijaju ni biljke iz porodice mlječika iz razloga što luče tvari koje ih odbijaju, a isti je slučaj i sa hrenom. Međutim, ove narodne metode imaju praktičan značaj na manjim površinama. Stoga na velikim zemljišnim parcelama uspjeh postižemo jedino sustavnom primjenom namjenskim kemijskih pripravaka koje sipamo u krtičnjake. Jedino ova mjera daje učinkovite rezultate.

Register at Bookmaker William Hill