četvrtak, 14 Maj 2015 11:48

NEVEN

NEVEN - Calendula officinalis (narodni nazivi: žutelj, ognjac, zimorod, prstenčac)

Cvjetovi nevena imaju intezivnu narandžastu boju koja podiže raspoloženje i dijeluje pozitivno na osobe koje je gledaju. Narandžasta boja zrači snagom i toplinom, vesela je i ponosna i često označava blaženstvo, pozitivnost, i strpljivost. Ona je simbol obilja, rezultata, plodnosti, pažnje i akcije.

Terapijska primjena nevena potječe iz starog Egipta, odakle se proširila u Europu. Neven je bio poznat u svim antičkim kulturama kao ljekovita biljka za liječenje bolesti kože, probavnih organa, upalnih i infektivnih bolesti, kao ljekovito sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, ali i kao začin i čarobna biljka. Danas se neven može naći u mnogim gotovim proizvodima. Čajevi, oblozi, ulja, kreme pa čak i svježa biljka važnu primjenu imaju u dermatologiji kod oštećene i iritirane kože, opeklina i bradavica. Neven djeluje protuupalno, antiseptički i pomaže zacjeljivanje rana. Kod unutarnje primjene djeluje blago protiv grčeva i protuupalno.

Izgled biljke: Jednogodišnja, rijeđe dvogodišnja zeljasta biljka.

Korijen: Vretenast, dubok, kasnije odrveni. Glavni korijen se razvija do dubine od 50 cm.

Stablo: U početku vegetacije obrazuje prizemnu lisnu rozetu, a kasnije se iz vrata korijena razvija uspravno stablo, u donjem dijelu jako razgranato, naizmjenično posednuto listovima. Raste do 70 cm visine. Stablo je okruglo prekriveno maljama.

Listovi: Listovi rozete su krupni, izduženi, po obodu, cijeli ili slabo nazubljeni. Gornji listovi su sitniji i kopljasti. Liska je prekrivena sitnim mekim dlačicama i svijetlozelene boje.

Cvijetovi: Na vrhu grančica i iz pazuhu listova se obrazuju cvasti - glavice u kojima su cvjetovi žuto-narandžaste do jarko narandžaste boje.

Plod: Sjeme je polusavijena ahenija smeđe boje, površina sjemenjače prekrivena bodljama.

Uslovi i načini gajenja: Traži puno svetlosti i toplote. U fazi rozete podnosi niske temperature. Samoniklo se razvija na napuštenim zemljištima. Za uzgoj zahtjeva srednje laka, plodna zemljišta sa dovoljno vlage, da bi prinos i krupnoća cvasti bile zadovoljavajuće.Dobro podnosi sušu, ali uz manji prinos i kvalitet sirovine. Neven se gaji jednu godinu (rijeđe dvije godine) i u plodoredu. Dobri predusevi su đubrene, okopavine i jednogodi{nje mahunarke. Vraća se na isto mjesto nakon dvije godine.

Obrada zemljišta: Vrši se kao kod ostalih proljetnih kultura - jesenje duboko oranje i proljetna predsjetvena priprema.

Sjetva: Neven se razmnožava direktnom sjetvom i proizvodnjom rasada.

D
irektna sjetva: Obavlja se početkom marta, širokoredno na 40-50 x 5-8 cm, a dubina sjetve je 2-3 cm. Poslije nicanja (u fazi 3-5 listova) se proređuje na potreban razmak između biljaka.

Proizvodnja rasada: Drugi način, pogodan za manje površine i u vrtove. Sjetva se obavlja u tople leje polovinom februara i njeguje do kraja maja, kada se rasađuje na stalno mesto na isti razmak kao i kod direktne setve.

Njega: Sastoji se iz kultiviranja, okopavanja sa plevljenjem, prihranjivanja i navodnjavanja po potrebi. Kultiviranje se obavlja 1-2 puta, zavisno od vremenskih uslova.

Đubrenje: Pregorijeli stajnjak se izbjegava jer se smanjuje cvjetanje. Mineralno đubrivo se primenjuje prije jesenje obrade u količinama 40-60 kg/ha N, 60-80 kg/ha P2O5 i 80-100 kg/ha K2O.

Zaštita: Primenjuje se samo kod većih napada bolesti i štetočina, a ni tada nisu primjećene veće štete. Povremeno se u vlažnim godinama pojavljuje lisna rđa i pepelnica.

Berba: Dobro razvijene cvasti se beru već u maju, u vrijeme punog cvjetanja i to poslije 9.00 sati, kada ispari rosa. Suše se na 40-50oC, u sušarama ili prirodnim sušenjem bez prisustva svejtlosti. Krajem jula i početkom augusta, kada donji listovi počnu da žute, kosi se na 15 cm da se obnovi vegetacija. Poslije se kultivira, prihranjuje sa 30-40 kg/ha N i zaliva. Za tri nedelje počinje ponovno cvjetanje i berba se nastavlja do prvih mrazeva. Prinos suvih cvasti je 800-1500 kg/ha, a suvih kruničnih listića 300-600 kg/ha.Register at Bookmaker William Hill