četvrtak, 14 Maj 2015 11:01

Juli

U polju
Žetvu treba obaviti u što kraćem roku zbog količine i kakvoće priroda kao i ekonomičnosti glavnog posla godine. Obrada, gnojidba i uređenje tla obavlja se "dok je još kombajn na njivi", radi čuvanja dragocjene vlage i razgradnje žetvenih ostataka, klijanja, nicanja i uništavanja korova navedenom obradom. U isto vrijeme siju se postrne kulture kraće vegetacije za zrno, silažu ili zelenu gnojidbu kao: kukuruz FAO grupe 100, sirak, suncokret, soja, heljda, stočna repa i rauola. Juli je mjesec izvođenja kanalske i putne mreže, drenaže, ravnanja, podrivanja, krtičenja, kalcizacije, Iumizacije i drugih hidrotehničkih i agromelioracijskih zahvata na uređenju tla na oslobođenim površinama. Nakon žetve uzimaju se uzorci tla za kemijsku analizu za potrebe jesenske sjetve. Obavljaju se prve pripreme za sjetvu uljane repice.

U štali
Sad već planiramo koliko stoke ostavljamo tijekom zime i koliko hrane joj treba osigurati. Stoku treba štititi od vrućine i davati joj dosta hladne i čiste vode.

U voćnjaku
U voćnjaku se beru ljetne vrste voća. Provodi se malčiranje. Neke voćne vrste mogu se okulirati. I dalje se provodi zelena rezidba.

U bašti
Povrće je "žedno", treba ga sve više zalijevati. Priprema se tlo za sjetvu i sadnju povrća. Povrće se zaštićuje prema stanju i napadima nametnika. Prekopava se tlo nakon obranih kultura. Okopava se, plijevi i prihranjuje povrće, što se redovito čini poslije zalijevanja ili kiše. Sije se: cikla, grah-mahunar, mrkva, peršin, kupus, kelj, cvjetača, salata, radič, endivija, poriluk, podzemna koraba, rotkva, korabica, a sadi se: kelj, kupus, kelj pupčar, cvjetača, brokula, salata, korabica, radič, poriluk.

U vrtu
U vrtu je najvažniji posao razbijanje pokorice tla. Ruže se gnoji i okuliraju. Lukovičasto bilje je sazrelo, pa se lukovice vade iz zemlje.

Gnojidba
Odmah nakon žetve ozimih usjeva strnište pognojite sa 100 - 150 kg/ha UREE ili 100 - 120 l/ha UAN-a i plitko unesite u tlo radi razgradnje slame. Nakon toga na tim površinama može se obaviti sjetva postrnih usjeva. Prilikom same sjetve najčešće se koriste NPK formulacije s odnosom hranjiva 1:1:1, a to su NPK 15--15-15 ili NPK 13-10-12. Povrtnjake, vinograde i voćnjake i dalje prihranjujemo Fertinom Ca, Fertinom B, Fertinom G, Fertinom V i Fertinom P. Travnjake i sportske terene prihranjujemo Fertinom T, a grmlje, živice i ukrasno bilje Fertinom C namijenjene navedenim vrstama. Cvjetnjake i na okućnicama prihranjujemo Fertinom C za cvijeće i ukrasno bilje, Fertinom C za pelargonije, surfinije i ostale cvjetnice.

 

Register at Bookmaker William Hill