četvrtak, 14 Maj 2015 11:00

Maj

U polju
Nastavlja se i dovršava sjetva kukuruza. Na ozimim žitaricama obavlja se posljednje tretiranje protiv širokolisnih korova herbicidima koji se smiju upotrijebiti u toj fazi razvoja. Na jarim žitaricama pšenice, zobi, raži i ječmu (do kraja busanja) obavljaju se tretiranja herbicidima protiv travnih (uskolisnih) korova. Započinje zaštita ozimih žitarica od bolesti i štetnika. Obavlja se možebitno drugo tretiranje uljane repice protiv sjajnika (prije cvatnje).

U štali
Sva stoka počinje se hraniti zelenom svježom hranom, no kod toga treba biti oprezan da ne dođe do nadma. Pri davanju zelene djeteline stoka se napaja prije hranidbe ili nakon nekog vremena. Mladoj ždrebadi dobro je dati uz pašu nešto zobi te im njegovati kopita. Mlada goveda i ostali podmladak te rasplodna stoka neka što više borave na pašnjaku.

U voćnjaku
U voćnjaku su voćke u cvatu. Tlo se ispod voćaka okopa i prihranjuje.

U bašti
Provodi se zaštita protiv svih nametnika na povrću, posebice protiv plamenjače luka- -kapule i rajčice. Okopava se povrće, prihranjuje se i plijeve se korovi, priprema se tlo za sjetvu i sadnju povrća. Tlo se drži na ugaru do sadnje novog povrća. Ako je vrijeme sušno, jače se zalijeva povrće, i to nakon sjetve, sadnje i ujutro. Siju se: cikla, mahuna, mrkva, peršin, brokula, kupus, kelj-pupčar, cvjetača, podzemna koraba, rotkva, crni korijen, krastavac, tikvice, korabica, poriluk, salata. Sade se: rajčica, patlidžan, brokula, celer, salata, poriluk.

U vrtu
U vrtu se okapa bilje i razrahljuje zemlja. Ako je suho, treba početi zalijevati. Vani se sadi ljetno bilje nakon opasnosti od pojave mrazeva.

U skladištu
Potrošiti stare zalihe žitarica. Očistiti prostoriju za novo žito. Obaviti nužne zidarske radove. Svježe obojiti zidove.

Gnojidba
Istovremeno sa sjetvom ili sadnjom okopavina startno gnojimo s NPK 15-15-15, NPK 8-26-26 ili NPK 10-30-20. Svibanj je vrijeme prihrane livada koje se intenzivno koriste. Nakon skidanja prvog otkosa obavite prihranu sa 150 - 200 kg/ha UREE, KAN-om ili UAN otopinom. Uljanu repicu prihraniti sa 150 - 200 kg/ha UREE ili KAN-a ili 150 - 200 l/ha UAN-a. Vrijeme je sjetve, sadnje i presađivanja različitih povrtnih kultura. Prije sadnje povrća u dubokoj obradi pognojiti s 500 - 700 kg/ha NPK 5-20-30 S ili NPK 7-14-21 S, a u pred-sjetvenoj obradi s 200 - 300 kg/ha istih gnojiva. Vinogradi i voćnjaci prihranjuju se sa 100 - 150 kg/ha KAN--a. Vinogradi se mogu prihraniti i sa 0,5 - 1%-tnom otopinom UREE. Prije cvatnje za bolju oplodnju primijeniti Fertinu B u koncentraciji 1%, a nakon cvatnje prskati 1 - 2%-tnom otopinom Fertine G. Započeti intenzivno prskanje voćnjaka Fertinom Ca.Register at Bookmaker William Hill