četvrtak, 14 Maj 2015 10:51

Februar

U polju
Počinje prihrana pšenice i ostalih ozimih usjeva - ozime zobi, raži, ječma i uljane repice dušičnim i kompleksnim mineralnim gnojivima s povećanim sadržajem dušika. Koristi se mehanizacija i posljednje smrzavanje za prihranu usjeva. Potkraj mjeseca siju se jari usjevi pšenice, zobi, raži i ječma, drl-jaju se i prozračuju tratine na livadama uz prihranu. Na livadama se možebitna voda ispušta u jarke, kanale i vodotokove.

U štali

U toplim danima oko podneva staju treba prozračiti, a stoka se pušta na svježi zrak. Tada se štala temeljito očisti i poprave manje štete. Hranidbi stoke i dalje treba pokloniti punu pažnju, posebno osigurati dovoljno minerala i vitamina. Perad i dalje držati na toplom, davati joj kvalitetnu hranu. Guske počinju nesti jaja, savijati gnijezda, pa im treba osigurati odgovarajuće mjesto.

U voćnjaku
Nastavite uređivati voćke. Rane od rezanja premažite voćarskim voskom. Prihranjuju se voćke, obavlja se zimsko prskanje bijelim uljem. Provjeravajte zaštitu od zečeva.

U bašti
Tople lijehe pune se bioenergetskim materijalom i dobrom klijališnom zemljom. Pripremaju se klijališta za sjetvu ili pikiranje biljčica. Provodi se njega sijanog povrća iz siječnja. U zaštićenom prostoru sije se rani kupus, rani kelj, rana salata, rana cvjetača, rana brokula, rana rajčica, rana paprika, patlidžan, rana korabica, a na otvorenom prostoru bob-mahunar, cikla, grašak, luk, mrkva, peršin, rotkvica. Na otvorenom prostoru sadi se češnjak, krumpir, rani kupus, kelj, kozjak, artičoka. Sadi se rajčica u plastenik. Iz trapa se uklanja trulo povrće.

U vrtu
U vrtu se reže živica. Pregledajte vrtni alat, popravite ga ili nabavite novi. Možete saditi neke vrste lukovičastog cvijeća ako zemlja nije smrznuta.

U skladištu
Pazite na miris proizvoda. Ako se žito počelo zagrijavati, provjeriti ima li kukaca (žižaka) te primijeniti odgovarajući insekticid. Ohladiti žito, provjeriti stanje graha.

Gnojidba
Vrijeme je za organizacijske i druge pripreme za proljetnu sezonu. Voćnjake u kojima nije obavljena osnovna gnojidba ujesen, treba pognojiti NPK formulacijama u kojima je istaknut sadržaj fosfora i kalija, kao stoje NPK 5-20-30 S, NPK 7-20-30 ili NPK 7-14-21 S. Za prihranu ozimih usjeva nabaviti KAN 27%. Ako pšenica ujesen nije pognojena s dovoljno NPK gnojiva, za prvu prihranu treba nabaviti NPK 20-10--10 ili NPK 15-15-15. Valja obaviti i gnojidbu livada i pašnjaka, ako nisu poplavljeni, s 300 - 400 kg/ha NPK 8-26-26 ili NPK 15-15-15 ili NPK 20-10-10. Nakon gnojidbe tratinu obično treba podrljati za suha vremena, kad tlo nije suviše vlažno.

 

Register at Bookmaker William Hill